Inspiratie

Ik lees, luister en schrijf regelmatig over gedragspsychologie. Zie hieronder enkele aanbevelingen per onderwerp met een korte persoonlijke beschrijving.

Veel lees- en luisterplezier!

Mijn blogs

#1 Wil jij gedrag veranderen binnen jouw organisatie? Ik help je op weg met vijf praktische adviezen!

Advies #1: Wees kritisch op het management.

#2 Wil jij gedrag veranderen binnen jouw organisatie? Ik help je op weg met vijf praktische adviezen! 

Advies #2: Wees zuinig op jezelf!

#3 Wil jij gedrag veranderen binnen jouw organisatie? Ik help je op weg met vijf praktische adviezen!

Advies #3: Laat weerstand voor je werken!

#4 Wil je gedrag veranderen binnen jouw organisatie? Ik help je op weg  met vijf praktische adviezen! (4/5) 

Advies #4: hoe pak je een complexe organisatieverandering aan om écht meters te maken?

Gedragspsychologie algemeen

Onze vier verborgen behoeftes en hoe jij deze inzet voor gedragsverandering

Zijn mensen rationele wezens? Het liefst denken we natuurlijk van wel. Maar biologen en psychologen zijn er allang over uit: de mens is lang niet zo rationeel als we denken. Wist je dat we elke dag ongeveer 30.000 beslissingen nemen? Die maken we zeker niet allemaal bewust. Vaak liggen er onder ons gedrag verborgen basisbehoeftes die ons gedrag voor een groot deel onbewust sturen. Voor Logeion schreef ik een blog over deze onbewuste behoeftes en hoe je deze gebruikt in je communicatie.

Langdurig gedrag veranderen? Gebruik deze 3 beïnvloedingstechnieken!

Gedrag eenmalig beïnvloeden met communicatie is één ding, maar langdurig gedrag beïnvloeden is een vak apart. In deze blog geef ik je concrete tips om gedrag duurzaam te veranderen.

De trends in gedragsbeïnvloeding in 2022

In dit blogartikel beschrijf ik samen met mede-gedragsexpert Dirkje van der Ven de belangrijkste trends in gedragsverandering in 2022.

Nudging and Boosting: Steering or Empowering Good Decisions

In dit wetenschappelijke artikel introduceren Hertwig & Grüne-Yanoff (2016) het relatief nieuwe, theoretische principe boosting. Boosting is een interventiemethode waarmee je de vaardigheden van personen vergroot om hun eigen keuzes te maken. Dit doe je door bestaande competenties te vergroten of nieuwe competenties aan te leren, in de vorm van simpele heuristieken. De uitgangspunten van boosting zijn – in tegenstelling tot nudging – dat je de persoonlijke autonomie van de doelgroep bewaakt en de intrinsieke motivatie van de doelgroep aanzet om in beweging te komen. Ik kan er nog veel meer over zeggen, maar vooral: ga het lezen!

Inspelen op denkfouten? Dat doe je zo!

De hersenen: ze sturen bewegingen aan, ze zorgen ervoor dat we normaal kunnen functioneren en ze kunnen ons nog weleens om de tuin leiden. Ons gedrag wordt vaker dan je denkt bepaalt door fascinerende, menselijke denkfouten, ofwel: biases. Benieuwd naar welke biases er zijn, hoe deze ons gedrag beïnvloeden en hoe je hier optimaal rekening mee kunt houden in jouw communicatie? Gedragspsycholoog Anouk Visser en adviseur gedragsverandering Tanneke Meijers praten je bij.

Het menselijk ego

An Exploration of Spiritual Superiority: the Paradox of Self-enhancement

In dit wetenschappelijke artikel, dat ik schreef samen met prof. dr. Roos Vonk in 2020, bespreek ik het nieuwe concept ‘Spiritual Superiority’ en hoe het menselijk ego altijd op de loer ligt bij (spirituele) zelfontwikkeling.

Ego’s en andere ongemakken

In dit populair psychologische boek uit 2009 beschrijft Roos Vonk de werkzame ingrediënten van het menselijke ego. Alle inzichten zijn wetenschappelijk onderbouwd. Een aanrader met een glas wijn op de bank! Net als de andere boeken overigens (zoals ‘Je bent wat je doet’ en ‘Collega’s en andere ongemakken’).

De meeste mensen deugen

Een goed, beschouwend (soms iets te eenzijdig) boek van Rutger Bregman (2019) over de diverse mensbeelden in de geschiedenis met inzichten vanuit de psychologie, economie, biologie en archeologie. Je leert onder andere over hoe militairen in de tweede wereldoorlog aangezet werden tot het vermoorden van hun medemens. Hoe krijg je een – van nature – goed mens bereid om deze handelingen uit te voeren?

Cutting through spiritual materialism

Een klassieker van Chögyam Trungpa (oorspronkelijk uit 1973) in het veld van de spiritualiteit. Het is het eerste boek dat spiritueel materialisme benoemt. ‘’The ego is able to convert anything to its own use, even spirituality.’’ (p. 7)

Overal buddha’s en hoe ik geen verlichting bereikte

Luchtig leesvoer door Mariëlle Hageman (2010) over een westerse vrouw, die op zoek gaat naar verlichting in het oosten. De titel verraad het al: dat is niet zo eenvoudig! Het boek geeft een mooi inkijkje in onoverkomelijke cultuurverschillen en sluit goed aan op het thema ‘spirituele superioriteit’.

Management- en organisatiepsychologie

Semco-stijl

Een populair managementboek door manager Richard Semler – een van de eersten die ik zelf las – en nog steeds denk ik er af en toe aan terug. Interessante inzichten en inspiratie over het bouwen van een motiverende, energieke en productieve werkvloer.  Onder andere bekend van het principe dat medewerkers hun eigen loon bepalen.

Reinventing organizations

In dit boek (geïllustreerde versie) uit 2016 neemt Frederic Laloux je mee in de evolutie van organisaties, van hiërarchisch naar steeds meer organisch. Een mooi overzicht van de geschiedenis van organisatiestructuren.

Corporate Rebels

De corporate werknemers Joost Minnaar en Pim de Morree stopten met hun baan en reisden de wereld over om de meest inspirerende organisaties, managementgoeroes, vooraanstaande wetenschappers, tegendraadse ondernemers en CEO’s te spreken. Lees in dit luchtige boek uit 2020 over hun ontdekkingstocht. Een samenvatting van de acht belangrijkste trends vind je op hun website. Het is interessant om deze trends te combineren met gedragswetenschappelijke literatuur. Zo is trend ‘Purpose & values’ sterk gelinkt aan het concept ‘intrinsieke motivatie’. ‘Freedom & trust’ raakt sterk aan de menselijke basisbehoefte om autonomie te ervaren.

Ga hieronder naar mijn diensten.

Adviseur Gedragsverandering

  • Advies bij verandervraagstukken
  • Cultuurveranderingstrajecten
Ik wil hulp bij een verandervraagstuk

Trainer Gedragsverandering

  • Lezingen en workshops
  • Meerdaagse trainingen
Ik wil leren over gedragsverandering

Gedragsland

  • Zesdaagse belevingsgerichte opleiding tot Gedragsexpert
  • Mentortraject
Breng mij naar de opleiding Gedragsland